לדף הבית של המכון למתמטיקה

לאתר לימודי המתמטיקה

  

תשובות לשאלות תדירות

למתכוננים ללמוד מתמטיקה לתואר בוגר

 

תלמידינו מכל הרמות הם גברים ונשים, והשימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות

  

אילו אפשרויות פותחים בפני לימודי המתמטיקה?

     לימודי המתמטיקה מקנים ללומד את דרך המחשבה העומדת ביסוד המדע והטכנולוגיה המודרניים, ולכן ככל שאלו תופסים חלק גדול יותר מן הפעילות האנושית כן גדל הצורך באנשים בעלי הכשרה טובה במתמטיקה. מי שלמד מתמטיקה יכול לפנות לקריירה של הוראה במתמטיקה, החל בהוראה בבית ספר תיכון וכלה בהוראה משולבת עם מחקר באוניברסיטה. בעלי תואר בוגר במתמטיקה מתקבלים, עם כמות לא גדולה של השלמות, ללימודי התואר השני במקצועות רבים באוניברסיטאות כגון ביולוגיה, סטטיסטיקה, כלכלה, הנדסת תעשיה וניהול, ופילוסופיה. למתמטיקאים ישנו ביקוש בחברות טכנולוגיה עילית לסוגיהן, בבנקים ובחברות ביטוח.

על אפשרויות תעסוקה כאלו אפשר לקרוא בכתבות בעיתונים "הארץ – דה מרקר" ו"ידיעות אחרונות". בישראל היה גם ראש ממשלה שהוא בוגר מתמטיקה-פיסיקה, אבל בתחום זה הצע המשרות הוא מצומצם. על שביעות הרצון מקריירה של מתמטיקאי קרא ב- Wall Street Journal.

 

מהם סיכויי להצליח בלימודי המתמטיקה?

     לימודי המתמטיקה באוניברסיטה דורשים כמות מסוימת של כישרון והרבה חריצות והתמדה. גם תלמידים שהצטיינו בלימודי המתמטיקה בביה"ס התיכון עם השקעה מזערית של מאמץ לא יוכלו להמשיך בדרך זאת באוניברסיטה. אולם לא צריך להיות איינשטיין כדי לסיים בהצלחה את לימודי המתמטיקה. כל שנה מסיימים את לימודי המתמטיקה בהצלחה תלמידים רבים שאינם בעלי כישרונות חריגים. אם היית תלמיד טוב במתמטיקה בביה"ס התיכון אתה יכול להניח שתסיים בהצלחה את לימודי הבוגר במתמטיקה אם תשקיע בהם את המאמץ הדרוש. עליך לשים לב שבניגוד לבית הספר התיכון בו למדת רק מפי המורה, באוניברסיטה תצטרך להיות יותר עצמאי וללמוד הרבה מתוך ספרים.

 

לא התקבלתי למתמטיקה בקבלה האוטומטית, אבל יש לי הוכחה ליכולתי המתמטית, האם הן יכולות לאפשר לי להתקבל בכל זאת?

     אם ההוכחה שלך היא ציונים טובים בקורסי מתמטיקה באוניברסיטה או מקום טוב בתחרות מתמטית (אבל לא מכתבי המלצה) מסור מידע זה למזכירות ההוראה של החוג למתמטיקה ונראה אם מידע זה יעזור לך להתקבל.

 

לא התקבלתי למדעי המחשב, האם אוכל ללמוד מתמטיקה ולעבור למדעי המחשב אחרי השנה הראשונה?

החוג למדעי המחשב מקבל ללימודי שנה ב' במדעי המחשב תלמידים שלמדו שנה א' במתמטיקה יחד עם חטיבה במדעי המחשב, הפתוחה לכל תלמידי המתמטיקה, למדו גם את הקורס מתמטיקה דיסקרטית, וקיבלו ציונים גבוהים בלימודיהם.

     מידע על אפשרות המעבר נמצא  בשנתון הפקולטה, בדף לימודים לתואר בוגר - מדעי המחשב. אם הנך בוחר ללמוד מתמטיקה בשנה א' כדי לעבור אחריה למדעי המחשב עליך להביא בחשבון שאולי לא תגיע לרמה הנדרשת למעבר זה, רמה שאינה עניין של מה בכך.  אם אתה אוהב מתמטיקה ונהנה ללמוד אותה אז בכל מקרה לא עשית מיקח טעות. אם לא תתקבל למדעי המחשב תוכל להמשיך וללמוד מתמטיקה, או להמשיך בלימודים אחרים, והמתמטיקה שלמדת תעזור לך בתחומים רבים. מאידך, אם אינך אוהב מתמטיקה אז אם לא תתקבל לחוג למדעי המחשב יצא שבזבזת לריק שנה מחייך בה למדת מקצוע שאינך אוהב מבלי שזה קידם אותך למטרתך.

 

האם וכיצד עלי להתכונן ללימודי המתמטיקה באוניברסיטה?

     חשוב מאוד שתתכונן ללימודי שנה א' במתמטיקה, כי הם המפתח להצלחה בכל לימודי המתמטיקה לתואר הבוגר. במיוחד חשוב שתתכונן אם עברו מספר שנים מאז שלמדת מתמטיקה לאחרונה.

·         דרך טובה להתכונן היא ללמוד קורס במתמטיקה באוניברסיטה הפתוחה. הקורסים הבאים בחשבון הם "אשנב למתמטיקה", "חשבון אינפיניטסימלי" ו-"אלגברה לינארית". אפשר גם לקנות את החוברות של האוניברסיטה  הפתוחה וללמוד מהן.

·         כשלב ראשון בהכנה, מומלץ ביותר לכל תלמידי התחומים המתמטיים לקחת את הקורס המקוון "הזמנה למתמטיקה" הניתן מטעם האוניברסיטה העברית במסגרת פרוייקט Coursera בקישור:

https://www.coursera.org/learn/introduction-to-math

·         קורסי הכנה מרוכזים ניתנים לרוב גם ע"י החוג למתמטיקה בסמוך לתחילת הלימודים. פרטים על קורסים כאלה יופיעו במהלך הקיץ באתר לימודי המתמטיקה.

·         שאלון להערכה עצמית במתמטיקה לקראת לימודי שנה א

בקובץ המצורף תמצאו שאלון להערכה עצמית בנושאים מתמטיים, והמלצות על דרכי ההכנה המומלצים.

 

אני בעל תואר בוגר בחוג אחר. מה עלי ללמוד כדי לסיים חוג במתמטיקה?

יש לך שתי אפשרויות. האחת היא לקבל תעודת בוגר חדשה. מכיוון שאתה רשאי לכלול בלימודי התואר החדש חלק מלימודי התואר הקודם אז במקרה זה תידרש ללמוד פחות ממלוא נקודות הזכות הכלליות לסיום תואר בוגר. האפשרות השניה היא להירשם כתלמיד שלא לתואר וללמוד רק את הלימודים הנדרשים ע"י החוג למתמטיקה, כאשר הנך מברר מראש אם האישור שתקבל על לימודיך אלו יהיה מספיק לצרכיך העתידיים. ברר גם אם האישור יציין שלמדת את כל לימודי המתמטיקה הדרושים לקבלת תואר בוגר במתמטיקה.

 

האם לימודי מתמטיקה באוניברסיטה אחרת משחררים מקורסים באוניברסיטה העברית?

     לקבלת פטור מקורס מתמטיקה באוניברסיטה העברית על סמך לימודים באוניברסיטה אחרת על התלמיד להגיש בקשה לכך באמצעות מזכירות התלמידים בפקולטה. הכללים המנחים באשר להתחשבות בקורסים באוניברסיטה אחרת כלשהי הם הבאים:

א.      ציון הקורס אינו מתחת ל-65, ובקורסים המחליפים את הקורסים חשבון אינפיניטסימלי (1) ו-(2) ואלגברה לינארית (1) ו-(2) הציון אינו מתחת ל-75.

ב.      אם הקורס אותו למד התלמיד באוניברסיטה האחרת מתאים לקורס באוניברסיטה העברית אבל חסר בו חלק משמעותי אז יתכן שיידרש ציון גבוה יותר, ויתכן גם שיידרש לימוד השלמה.

ג.       לימודים באוניברסיטה אחרת במהלך הלימודים באוניברסיטה העברית מוכרים אך ורק אם הם אושרו מראש.

      

האם לימודי מתמטיקה באוניברסיטה הפתוחה לפני הלימודים באוניברסיטה העברית יקדמו אותי?

     כתוצאה מן הנגישות הרבה של לימודי האוניברסיטה הפתוחה, גם לתלמידי תיכון ולחיילים, מגיעים אלינו תלמידים רבים אחרי שלמדו כבר מספר קורסים באוניברסיטה הפתוחה. כמו תלמידים שלמדו מספר קורסים באוניברסיטה אחרת כלשהי, יכולים תלמידים אלו להתקבל ללימוד מתמטיקה באוניברסיטה העברית בקריטריונים הרגילים של קבלת תלמידים לחוג למתמטיקה, ואחרי שהם התקבלו הם יכולים לקבל פטור מחלק מלימודי המתמטיקה באוניברסיטה העברית. הפטור הניתן באוניברסיטה העברית עבור הקורסים הבסיסיים מפורט למטה. תלמיד המעוניין בפטור עבור קורסים אחרים יפנה למזכירות החוג למתמטיקה עד חודש לפני תחילת שנת הלימודים או עד שבוע מאז שקבל את ההודעה על קבלתו ללימודים, לפי המאוחר יותר מבין שני מועדים אלו. מה שיש לשלוח הוא צילום של גיליון ציונים או תדפיס של מסך אינטרנט. היכן שאין בידי התלמיד ציון סופי בקורס שלמד עליו להמציא מידע מלא על הקורס, כולל מספר הקורס, הסיבה שבגללה עדיין אין לו ציון והמועד הצפוי לקבלת הציון.

     בנוסף על האפשרות של קבלה ללימודי מתמטיקה באוניברסיטה העברית בדרך הרגילה, ישנה אפשרות שהיא מיוחדת לתלמידים שלמדו באוניברסיטה הפתוחה, והיא של קבלת תלמיד באפיק המעבר מהאוניברסיטה הפתוחה לאוניברסיטה העברית. תלמיד העומד בתנאי אפיק המעבר יתקבל ללימודים בחוג למתמטיקה של האוניברסיטה העברית ללא תלות בציוני תעודת הבגרות שלו וללא צורך בבחינה פסיכומטרית. אפשרות זאת נוצרה מתוך הכרה שתפקיד חשוב של האוניברסיטה, בנוסף ליתר תפקידיה, הוא לתת הזדמנות שנייה לתלמידים שהישגיהם בבחינות הבגרות ובבחינות הפסיכומטריות אינם מזכים אותם ללמוד מתמטיקה באוניברסיטה העברית. תלמיד האוניברסיטה הפתוחה זכאי להתקבל באמצעות אפיק המעבר אם הוא זכאי לפטור, לפי התנאים המפורטים בהמשך, מארבעת קורסי החובה של שנה א' של החוג למתמטיקה. מידע מפורט נמצא גם באתר אפיק המעבר של האוניברסיטה הפתוחה.

      הכללים הבאים הם בתוקף עבור קורסים שהתלמיד למד באוניברסיטה הפתוחה לא יותר מארבע שנים לפני התחלת הלימודים באוניברסיטה העברית וכאשר הקורס המתקדם ביניהם נלמד לא יותר  משנה אחת לפני התחלת הלימודים באוניברסיטה העברית. עם זאת, היכן שיש הצדקה לכך מפעיל החוג למתמטיקה באוניברסיטה העברית גמישות מסויימת במגבלות על ההכרה בקורסים של האוניברסיטה הפתוחה. הכללים הכתובים כאן ניתנים לשינוי בכל עת, אבל הכוונה היא לא לעשות שינויים הפוגעים בפטורים עבור קורסים שהתלמידים למדו באוניברסיטה הפתוחה בשנתיים שלפני התחלת לימודיהם באוניברסיטה העברית.

 

דרישות אפיק המעבר

על הסטודנטים לסיים באוניברסיטה הפתוחה את הקורסים שבטבלת קורסי החובה שלהלן. עליהם להשיג ציון מינימלי של 75 בכל קורס.
העומדים בדרישות אלה יזכו בפטורים באוניברסיטה העברית לפי ההקבלות שבטבלה זו.

 

טבלת קורסי חובה

 

האוניברסיטה הפתוחה

האוניברסיטה העברית

מספר

שם

נ"ז

מספר

שם

נ"ז

20474

חשבון אינפיניטסימלי 1 1

6

80131

חשבון אינפיניטסימלי (‏1)‏

7

20475

חשבון אינפיניטסימלי 2 1

6

80132

חשבון אינפיניטסימלי (‏2)‏

7

20109

אלגברה לינארית 1

6

80134

אלגברה לינארית (‏1)‏

6

20229

אלגברה לינארית 2

4

80135

אלגברה לינארית (‏2)‏2

6

הערה:

הקורס חשבון אינפיניטסימלי 3 ‏20224‎)‏), שנכלל בעבר באפיק המעבר, הוצא ממנו. מי שלמדו את הקורס עד סמסטר ב2014, מתבקשים לפנות ליועצים לתואר  בוגר בחוג למתמטיקה באוניברסיטה העברית לבדיקת אפשרות למתן פטור בגין לימוד הקורס.

טבלה לפטורים נוספים (רשות)

ניתן (‏לא חובה) להשיג פטורים נוספים מקורסי בחירה של שנה א בחוג למתמטיקה. כל קורס של האו"פ מתוך הטבלה שלהלן, יקנה למי שישיג בו ציון של 75 לפחות, פטור מן הקורס המקביל באוניברסיטה העברית.

האוניברסיטה הפתוחה

האוניברסיטה העברית

מספר

שם

נ"ז

מספר

שם

נ"ז

20476

מתמטיקה בדידה

4

80181

מתמטיקה דיסקרטית

5

20281

תורת הקבוצות

4

80200

תורת הקבוצות

3

20441

20478

מבוא למדעי המחשב ושפת Java 3 
או
יסודות התכנות בשפת Java

6 
 
4

67101
 
76608

מבוא למדעי המחשב 
או (‏בהתאמה
)‏
תכנות בשפת פייתון

7 
 
3


1.       במקום צמד הקורסים חשבון אינפיניטסימלי 1 (‏20474‎) + חשבון אינפיניטסימלי 2 (‏20475‎)‏ ניתן ללמוד את צמד הקורסים הישנים חשבון אינפיניטסימלי 1 (‏20106‎, שאינו מוצע עוד‎) + חשבון אינפיניטסימלי 2 (‏20212‎)‏, כל עוד הם מוצעים. צירופים אחרים מבין קורסים אלה (‏20474 + 20212 או 201066 + 20475‎)‏ אינם אפשריים. לא יהיה ניתן לקבל פטור בגין אחד הישנים 20106 ו-20212 ללא לימוד הקורס השני.

הקורס חשבון אינפיניטסימלי 2 (‏20212‎)‏ יוצע בסמסטר ב2016, ולאחר מכן לא יילמד יותר.

2.       פטור מהקורס אלגברה לינארית (‏2‎) באוניברסיטה העברית יינתן רק למי שלמדו באו"פ גם את הקורס אלגברה לינארית 1 (‏20109‎)‏, ותיצברנה בגינו 4 נ"ז (‏ולא 6 נ"ז‎‎)‏ באוניברסיטה העברית.

3.       או צמד הקורסים מבוא למדעי המחשב ושפת Java א (‏20453‎) + מבוא למדעי המחשב ושפת Java ב (‏20454‎)‏ (‏3 נ"ז כל אחד‎).

 

 

מתי עלי לפנות כדי לקבל פטור מקורסים בגין לימודים גבוהים קודמים?

רצוי מאוד לפנות עד חודש לפני תחילת הלימודים, ובכל אופן לא פחות משבועיים לפניה. כך אפשר יהיה לטפל בפנייה בכובד ראש ותוכל לקבל תשובה מספיק זמן לפני תחילת הלימודים כך שתוכל לתכנן כהלכה את לימודיך. עליך לפנות במועד גם אם לא קבלת עדיין את כל הציונים על הלימודים הקודמים, כי אז תוכל לדעת בזמן מהן האפשרויות השונות הצפויות לך.

 

איך אני יכול לשפר את קובץ התשובות הזה?

אם יש לך הצעות כיצד לשפר את קובץ התשובות הזה, או אם אתה סבור שלא נכללה בו תשובה לשאלה הנוגעת למתעניינים רבים אנא כתוב אלינו ותזכה את הרבים.

 

 

 

 

 

לראש הדף

לדף הבית של המכון למתמטיקה

לאתר לימודי המתמטיקה

 

 

 

עדכון אחרון: 30.1.17